Kijk uit over Bruegeliaanse landschappen met een geuze of lambiek tijdens de Wildegistenwandeling
Tips van wandelexpert Koen
Ze weten hun plekje wel te kiezen, de Brettanomyces Bruxellensis en de Brettanomyces Lambicus die ’s nachts de open kuipen van de lambiekbrouwers besmetten. De wilde gisten zweven door een open, glooiend landschap waar de boerenpaarden en watermolens er nog net zo bijstaan als toen Bruegel hier nog ronddwaalde.
Over Koen
53 jaar
Woont in Mollem
Neemt deel aan georganiseerde wandeltochten zoals de Dodentocht.
Sinds hij de wandelknooppunten ontdekte, wandelt hij het gewoon het liefst dichtbij huis in Vlaams-Brabant
Vertrek aan de Sint-Gertrudiskerk in het dorpje – jawel – Sint-Gertrudis-Pede en wandel langs de ambachtelijke familiebrouwerij Kestemont. Ruik het afkoelende wort tot aan de Pedemolen waar het dorp plots overgaat in open velden. Je stapt zo in een schilderij van Pieter Bruegel. Vanuit Domein Groenenberg wandel je zo kasteelpark van Gaasbeek in. Aan de rand van dat grote kasteeldomein wacht je hoevebrouwerij ’t Guldenhooft. Ook Sint-Laureins-Berchem is een dorpje zoals je ze hier wel vaker vindt: een kerktoren, een tiental huizen, en je bent alweer uit het centrum. En net voor het einde alweer een brouwerij. De familie Lindemans brouwt al zes generaties lambiekbieren. Elke weekdag organiseren ze rondleidingen mét proeverij. Wel even reserveren
Koen startte de Wildgistenwandeling (13,3 km) aan de Sint-Gertrudiskerk in de Isabellestraat in Dilbeek.
Volg de knooppunten 724 - 197 - 196 – 125 – 129 – 730 – 126 – 124 – 112 – 70 – 732 – 731 – 730 – 729 – 728 – 190 – 725 - 724
Je struikelt bijna over de brouwerijen, maar dat hoeft niet te verbazen in het hart van Lambiekland. Al meteen bij het vertrek kom je aan de ambachtelijke familiebrouwerij Kestemont, dan volgt hoevebrouwerij ’t Guldenhooft, 4Pajot en de bekende brouwerij Lindemans die al zes generaties op rij bier brouwt.
Breugellandschappen
Pieter Bruegel was zo gecharmeerd voor het Pajotse landschap, dat hij er met zijn schildersezel op uit trok om het te vereeuwigen. Kijk maar eens goed naar de Pedemolen van Sint-Gertrudis-Pede. Je herkent de molen in zijn werk ‘De ekster op de galg’. Ook toen stond er allicht een hondenrad om boter te karnen op de binnenkoer, net als nu. Welke landschappen herken je nog?
Kasteel van Gaasbeek
Het domein van Groenenberg is het eerste park op je weg, een mooi stukje Engelse tuinarchitectuur. Maar de geschiedenis van het grotere Kasteeldomein van Gaasbeek spreekt helemaal tot de verbeelding. Markiezin Arconati Visconti gaf het kasteel zijn fraaie leeuwenpoort en zijn frivole binneninrichting. Het kasteel is tot 2023 gesloten voor renovatie. Maar met een elegant bos, vijvers, een triomfboog voor Napoleon en een schitterende historische museumtuin is het kasteelpark op zich meer dan de moeite waard.
Krijmerie van Gaasbeek
Aan de toegangsdreef naar het Kasteel van Gaasbeek vind je de allerlekkerste ijsjes, gemaakt met dagverse melk van een boerderij in Sint-Martens-Lennik. De Krijmerie van Gaasbeek is meer dan een ijssalon waar je een goedgevulde ijscoupe, een wafel of een huisbereide pannenkoek kan eten. In de Krijmshop vind je ook ijstaarten en een breed gamma aan streekproducten uit het Pajottenland.